Господин Василев, може ли тази Ваша декларация: Говорихме с банките

...
 Господин Василев, може ли тази Ваша декларация: Говорихме с банките
Коментари Харесай

БСП: Предложението фирмите да плащат заплати само по банков път е в полза на банките, но не и на работещите

 „ Господин Василев, може ли тази Ваша декларация: „ Говорихме с банките и Асоциацията и те са окей “ да бъде узаконена с текста за бюджета и да се напише, че в случай че се стигне до само банков превод на заплатите на работещите, то всички интервенции по тези преводи ще бъдат без такси. Дайте да го запишем в закона, тъй като през днешния ден банките дали обещание, на следващия ден няма никакви гаранции, че ще го изпълнят. Днес Вие го заявявате тук от трибуната и сте министър, на следващия ден може да не сте и да не се случи. Най-сигурно, че ще защитим работещите хора, е да го запишем в закона. Правя официално такова предложение да се добави в текста “. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на разискването на предлагането компаниите с над 100 души личен състав да заплащат хонорари единствено по банков път.
От трибуната на Народното събрание зам.-председателят на парламентарната група на социалистите Христо Проданов също разяснява предлагането: „ Очевидно е, че вие сте взели това решение. Първо, го бяхте взели в комисия за предприятия с над 50 работещи, след събранието на „ Светата Троица “ обаче беше решено, че това би трябвало да важи единствено за компании, които са с над 100 работещи. Очевидно е, че имате болшинство да го приемете. Но господин министър,  Вие би трябвало да положите някакви старания по отношение на това, че откакто приемете това решение, би трябвало да извършите и идващото изпитание – да отпаднат банковите такси, които хората ще бъдат принудени да заплащат, като вървят да си теглят заплатата от банките “, обърна се Проданов към министъра на финансите Асен Василев.
Социалистът уточни, че това предложение е само и единствено в интерес на банките, само че никога не е в интерес на работещите.  Проданов добави, че от него ще бъдат наранени стотици хиляди хора, които ще би трябвало да заплащат в допълнение разноски, когато теглят заплатите си и сподели: „ Вчера ние от Българска социалистическа партия с часове обяснявахме, че  приходите на работещите българи би трябвало да се вдигнат. Вие освен че не ни послушахте и не увеличавате приходите, ами и с това решение ги намалявате. Едно изтегляне на каса е сред 10 и 15 лева, които взимате от работещите на дребни заплати, с цел да го дадете на банките – това вършиме “, изясни Проданов.
По думите на националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Петър Кънев това предложение касае само към 1 500 предприятия: „ Това са огромните предприятия, където надали нещо се изплаща, с изключение на по банков път. И по тази причина въпросът ми е коства ли си всичко това да го вършиме? В момента просто дразните българския бизнес с неща, които са нелогични “, сподели той и попита: „ Като ги задължите да заплащат по банков път, какво? Няма да имат опция да заплащат под масата ли? Затова мисля, че това предложение е безсмислено. Да не приказваме за банковите такси “, изясни Кънев.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР